Twee generatiegenoten gaan met elkaar het debat aan over geïnformeerd zijn. Tijdens een vergadering in het dorp klaagt een bewoners dat hij slecht geïnformeerd wordt over wat er in het dorp gebeurt. “ik ben 90 jaar en heb geen computer. Jullie (de dorpsraad) maken voor alles een website. Die kan ik natuurlijk niet lezen”, is het verwijt. De voorzitter van de vergadering geeft daarop aan dat de informatie ook bij de bibliotheek beschikbaar is, deels ook in de lokale krant staat en dat voor deze bijeenkomst zelfs een folder huis-aan-huis is verspreid.

De aanklacht gaat door als het over de tweede website gaat. Hier kunnen mensen hun hulpvraag kwijt, spulletjes te koop aanbieden of van elkaar gereedschap lenen. Daarna bereikt de discussie het hoogtepunt als het over de buurt-whats-app gaat en burgernet.

Een generatiegenoot wordt het te gortig. “Wij zijn even oud, zegt hij, ik gebruik mijn computer dagelijks, lever artikelen aan voor de buurtkrant, gebruik e-mail en Skype met mijn kinderen en kleinkinderen die voor een deel ook in het buitenland wonen”. De spanning is in de zaal te voelen. Wie gaat hier beter van worden? “Jullie hebben de keuze gemaakt om geen computer in huis te willen. Wij hebben hier cursussen georganiseerd, voorlichting gegeven, collectief ingekocht en nog veel meer. Nu ga je ons verwijten dat je niet bij de gewenste informatie komt.” zo stelt hij. “Als je ouder wordt en slecht ter been, ben je ook zèlf verantwoordelijk dat je geïnformeerd blijft”.

Tja, zo ging het niet helemaal. Toch was dit het gevoel dat bij een aantal 80+ers in de zaal leefde en na de bijeenkomst over door werd gepraat. Het is te makkelijk om jouw probleem op anderen af te schuiven.

Natuurlijk vraagt de moderne techniek aanpassing. Zeker, niet elke oudere kan die aan. Het heeft even geduurd voordat de mobile telefoon van een tante werkte. Zij was keer op keer naar de winkel gegaan omdat het ding niet werkte. Tot één medewerker zo slim was om haar te vragen een telefoontje te plegen. Tante drukte wel het nummer in, maar daarna niet op het groene hoorntje. Dus, na een korte uitleg was het probleem opgelost.

De senioren en het digi-conflict zal nog wel een paar jaar blijven, maar ook in nieuwe vormen terug komen. Wat ik geleerd heb, als ik niet mee ga met de ontwikkelingen, moet ik niet de schuld aan anderen geven dat ik dingen ga missen. En, misschien mis ik wel helemaal niets, past het wel niet bij mijn leefstijl om aan alles mee te doen.

Ik vind VR nu nog niet interessant, maar …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s