Wat hebben de soos, buurthuis en sportvereniging met elkaar gemeen?

Bewoners die elkaar en het bestuur beschuldigen van diefstal, financiële malversaties etc.

De sfeer in het complex ging snel achteruit en het heeft een hele lange tijd geduurd voor er een oplossing kwam. Zeker drie besturen lang is de Soos geplaagd door (valse) beschuldigingen en jojode het saldo op de bankrekening.

Tot het laatste bestuur aantreedt gaat het eigenlijk nog niet zo slecht. Er staat geld op de spaarrekening, de activiteiten lopen behoorlijk. De verdachtmakingen zijn er nog steeds maar blijven ook onbewezen.

Ook bij de sportvereniging komen wij een zelfde patroon tegen. Iedereen doet z’n best om het goed te laten lopen. Hier is de sfeer wel goed, maar lonkt het ‘grote geld’. Er komt een zakelijke partij die gebruik wil maken van de accommodatie. Er moet dan wel van alles gedaan worden. Het clubhuis en de sportbaan moet aan normen voldoen. De schoonmaak moet beter geregeld worden etc. Het levert geld op, dus mag het ook wel wat kosten.

Dit komen we ook bij weer een ander buurthuis tegen. Eerst een gewoon buurthuis beheerd door vrijwilligers. De grote kosten zijn voor de gemeente en de woningcorporatie, dus loopt het eigenlijk nog niet zo verkeerd. Dan trekt de welzijnsorganisatie en het wijkteam bij het buurthuis in. Het moet geprivatiseerd en er gaat echte huur gerekend worden. Alleen niemand heeft het volledige overzicht. Waar beginnen we aan? Hoeveel kosten maken we voor warmte, water en licht? Welke huurafspraken zijn er EN zij die dekkend voor de te betalen huur? Wie hebben er eigenlijk allemaal een sleutel van het pand?

Er is altijd wel iemand die ‘voor weinig’ wil schoonmaken. Het lage uurtarief klinkt dan aantrekkelijk. Maar na verloop van tijd blijkt de schoonmaak steeds meer tijd te kosten. Er komt ook steeds meer bij. Na evenementen is er natuurlijk meer schoon te maken en dus halen we ook even Chinees (biertje bij? van de clubtap). De kosten lopen op, in tien jaar tijd -hou je vast- ver-vier-voudigd.

Ook in de soos, waar het bier in eerste instantie gratis is voor familie van de bestuursleden lopen de kosten ongemerkt op. Je bent er toch voor de ontspanning en het verenigingsleven. ‘De mensen hier hebben het al niet zo breed, dus koken we in de soos en eten samen.’ Voor je het weet raak je snel door de reserves heen.

Ondertussen gluren de ‘verschillende petten’ om de hoek van het buurthuis. Een subsidie van gemeente en corporatie staat al gauw garant voor de op te brengen huur.  Toch blijft het onduidelijk waar het geld nu wordt ‘verdiend’ en waar het aan op gaat. Het gaat nog wel even duren voor het duidelijk wordt hoe de exploitatie precies loopt. Daarbij komt steeds weer de discussie boven hoeveel de ‘maatschappelijke rol’ nu eigenlijk mag kosten. Zeker omdat we niet gewend zijn de maatschappelijke relevantie met cijfers aan te tonen.

In alle drie de gevallen geven wij de zelfde tips mee:

  1. Doe zo veel mogelijk per bank en pin en werk zo min mogelijk met cash geld.
  2. Gebruik consumptiebonnen, zeker voor groepen die als gast gebruik maken van de accommodatie.
  3. Maak goede afspraken over uren en kosten die gemaakt worden en evalueer dat regelmatig.
  4. Doe de inkoop via bestellingen en eventueel in een tweetal met wisselende samenstelling. Bij voorbeeld een koopt in en de ander kijkt mee of  het goed is gegaan.
  5. Voorkom dat er ‘eigen winkeltjes’ kunnen ontstaan. Ook evenementen begeleid je in tweetallen en worden afgerekend via een factuur en per bank.
  6. Als het echt niet anders kan, dan maar een bierautomaat met muntjes.
  7. Neem het zekere voor het onzekere en besteed de catering uit.

Ondersteun je als gemeente of corporatie een buurthuis, buurtkamer, soos-ruimte of sportaccommodatie? Regel het van te voren goed, om afbreuk aan de sociale cohesie achteraf te voorkomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s