Terwijl diverse gemeentes van het gas af willen, projectontwikkelaars en corporaties gas-loze woningen bouwen, wordt er nog regelmatig de oude installatie vervangen door een nieuwe gas-installatie. Geen probleem als het een ketel is die 15 tot 17 jaar mee moet gaan, echter…

Wij komen nog regelmatig complexen tegen met oude installaties. Centrale ketel(s) voor het hele complex. Deze hebben een langere levensduur, vaak tussen de 30 en de 50 jaar. De keuze die je maakt hangt dan niet helemaal van de technische mogelijkheden af of van eventuele subsidies etc.

Ook bewoners (eigenaren) kunnen een duidelijke visie hebben op de manier waarop zij hun gebouw duurzaam willen maken. En niet alleen over ‘gas, ja of nee’.

Bij meerdere VvE complexen waar wij bij betrokken zijn voeren we nu de discussie over de wijze waarop het gebouw duurzaam kan worden. En ook hier begint het niet met de techniek, maar met de mensen die eigenaar zijn van een klein stukje gebouw (hun appartement).

Dat een duurzaam gebouw beter is voor het milieu is een open deur. Dus kom je al snel op zonnepanelen en een warmtepomp of wisselaar. Maar er komen ook andere argumenten op tafel.

Verkoopbaarheid

Is jouw flat beter verkoopbaar als deze via een warmtepomp verwarmd wordt? Hoe zit dat met de kosten? Kunnen we (de VvE dus) dit uit reserves betalen of moeten we er voor lenen? Hoe ziet die lening er dan uit en kan die worden mee-verkocht met de flat?

Allemaal overwegingen voor bewoners die nog een stap in hun woon-carrière willen maken. Voor de een is het voordeel wel duidelijk, de ander moet nog worden overtuigd of wil dat helemaal niet worden. Het heeft te maken met de woonduur, de reserves, de leencapaciteit, de verkoopbaarheid van de woning en de lening etc.

Bedenkingen bij de nieuwe techniek

Een deel van de bewoners schrikt terug voor de nieuwe techniek. Is deze al wel ver genoeg  doorontwikkeld? We hebben weinig ervaring met storingen etc. dus hoe weten we of het betrouwbaar is? Een vriend/kennis/neef etc. heeft dat ook in zijn nieuwe appartement: “De hele zomer is de vloer warm en in de winter kan hij/zij het niet comfortabel krijgen.”

Robert Pirsig schreef in zijn boek ‘Zen en de kunst van het motoronderhoud’ als over dit soort techniek-paranoia. Een soort algemene angst of afkeer van alles wat met techniek te maken heeft.

Oplossingen

Informatie is de belangrijkste beïnvloeder in dit soort processen. De keuze is en blijft aan de eigenaren verenigd in de VvE. Terwijl de een kiest voor de modernste techniek van warmte pompen, -wisselaars en zonne-warmte, kiest de ander voor een nieuwe ketel per woning als vervanging voor het oude centrale systeem. Beide keuzes zijn legitiem als het proces daar naar toe maar een open en eerlijk proces is. Goede informatie, met duidelijke afwegingen en betrokkenheid van alle bewoners (eigenaren) is daarbij belangrijk.

WijkAdvies wordt regelmatig door de groot-eigenaar gevraagd om het proces te begeleiden. De communicatie met bewoners zit immers in ons DNA. Samen met bewoners maken wij de zoektocht naar de juiste informatie voor het eigen woongebouw en begeleiden de keuze processen. Hiervoor hebben wij een methode ontwikkeld waarbij wij alle argumenten tegen elkaar af laten wegen om te komen tot die overwegingen met het meeste draagvlak. Zelfs dan wil je de belangen van de minderheid in het oog houden. Het kan immers niet zo zijn dat iemand moet verhuizen omdat de meerderheid voor een (te) dure oplossing heeft gekozen.

Benieuwd naar ons werk, onze methoden of onze successen? Wellicht drinken we dan een keer een kop koffie samen en dan vertellen wij er graag over. Echter, wij luisteren met even veel belangstelling naar de dilemma’s waar jij je voor geplaatst ziet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s