Het was even zoeken, maar we hebben de woonparagraaf gevonden. In de miljoenennota van 2017 komt wonen op twee plekken voor. 

Als eerste vind je het terug bij het pensioenstelsel. “Een toekomstbestendig pensioenstelsel vraagt om meer verandering.” Schrijft onze minister. Het pensioen vermogen van huishoudens is flink toegenomen. Hierbij wordt gedacht aan de huishoudens met een eigen woning, (deels) afgeloste hypotheek en een pensioenregeling. Dit is inderdaad een groot deel van onze huishoudens. Even voor het gemak 1/3 woont in een corporatiewoning, 11% huurt buiten de sociale huur sector, terwijl 55% een eigen woning heeft (bron: Le logement social en Europe au début du xxii siècle).

Het (lasten arm) wonen wordt dus gezien als een deel van de voorziening voor de oude dag.

De woonparagraaf:

“De woningmarkt werkt beter.” “Er is een omvangrijk pakket van maatregelen genomen” aldus de miljoenennota. Corporaties terug naar hun kerntaak, de maximale huurprijs gekoppeld aan de waarde van de woning, extra huurverhoging om de doorstroom van ‘scheefwoners’ te bevorderen, tijdelijke huurcontracten voor doelgroepen en de overdrachtsbelasting is verlaagd.

De berichten in de krant doen soms anders verwachten. “Huizenprijzen naar nieuwe piek” kopte het rapport van de Rabobank nog in mei dit jaar. Terwijl RTLnieuws kopt : “Huurders betalen steeds meer voor kleinere woning“. De Volkskrant vraagt zich dan ook af : “Duurt gekte op woningmarkt ook na 2017 nog voort?“. Persoonlijk denk ik dan dat de balans op de woningmarkt nog wel wat jaren op zich zal laten wachten. We zien het aantal beschikbare sociale huurwoningen toenemen terwijl er ook nog steeds een krapte is. Gemeenten (Amersfoort en Soest bijvoorbeeld) willen nog steeds 35% of meer sociale huur in nieuwe projecten. Huurwoningen tussen de 710 en 1000 euro per maand zijn nog steeds mondjesmaat beschikbaar etc.

“een vitale vrije huursector blijft een belangrijke uitdaging”, lees je in de laatste paragraaf over de woningmarkt. Volgens de schrijvers is deze wel gegroeid, maar nog steeds maar 6% van het totaal aantal woningen. Gelukkig zien de schrijvers ook dat “Gezien de beoordeling van de gereguleerde huursector en de koopmarkt is het immers de verwachting dat de ontwikkeling van de vrije huursector langzaam zal gaan en bijzondere aandacht zal vragen.” Om een dergelijke sector goed van de grond te krijgen zullen gemeenten en ontwikkelaars elkaar beter moeten gaan vinden dan tot nu toe het geval was. Corporaties moeten zich volgens dit stuk blijven richten op de sociale huur (onder de “bevroren” liberaliseringsgrens).

Ook in de troonrede wordt, als positieve ontwikkeling, genoemd dat meer mensen een huis kopen. We zien inderdaad het aantal koopwoningen in Nederland langzaam naar het niveau van 2010 toe kruipen (CBS). Naast een passage over de gedupeerden in Groningen en het Caraibisch deel van het Koninkrijk is dit de enige verwijzing naar wonen, de woonomgeving en leefbaarheid.

Wij vinden het natuurlijk jammer dat de leefbaarheid van wijken, buurten en woongebouwen geen aandacht heeft gekregen. Mooie taak dus voor WijkAdvies om daar hard aan te blijven werken en ons in te zetten voor al die mensen voor wie de woonomgeving van belang is.

2 gedachten over “Leefbaarheid op Prinsjesdag 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s