IMG_1462

De vakantieperiode is geschikt om eens wat minder serieus met ons werk bezig te zijn. Voor de een is het een kwestie van uitzitten, tenzij je zelf op vakantie bent, dan zit je voornamelijk op de camping of op het terras van het hotel. Voor de ander is het een hele drukke tijd, ook als je op vakantie bent, want dan moet je alles zien wat de rest van de wereld te bieden heeft. En dat is best veel.

In 1966 kwam er een wettelijke regeling op vakantie, daarvoor konden mensen met een goede baan zich vakantie permitteren. Gekoppeld aan een toenemende mobiliteit, zijn dagtochten naar strand en bos, later ook speciale gebieden als Spaarnwoude en het Amsterdamse bos populair bij de stedelingen. In deze periode zien wij ook bungalow parken ontstaan die speciaal voor de vakantie zijn ontwikkeld.

De eerste files (in Nederland) in de moderne periode ontstonden door dagjesmensen die massaal op pad gingen. In augustus 1925 trokken velen naar het door de stormramp getroffen Borculo, waardoor wegen in de Achterhoek dichtslibden en eenrichtingsverkeer werd ingesteld. Op 16 augustus werd een file auto’s van 7,2 kilometer gemeten. Een ander markeringspunt was 29 mei 1955. Eerste Pinksterdag. Deze file ontstond op knooppunt Oudenrijn. (bron: http://www.wikipedia.nl)

Vanuit mijn jeugd herken ik de vakantiewoning voor de gewone burger. Deze is in later jaren ook vaker verhuurd aan oosterburen die bij ons vakantie zijn komen vieren. Twee bekende varianten zijn: het verbouwde kippen/varkens/kalverenhok, rustiek uitgevoerd met houten bedden, gezamenlijk sanitair en een openlucht kookgelegenheid. Soms gingen de bewoners van het bijbehorende huis er zelf wonen (tijdens de zomermaanden dan) maar veelal werd deze vakantiewoning voor goed geld verhuurd aan de, door hard werken uitgeputte, vakantieganger. Zij die meer geluk hadden, waren in het bezit van een huisje in een volkstuincomplex. Hier kun je de grote stad ontvluchten. Het gezin zat er soms de hele zomer, terwijl vader op de fiets naar het werk ging.

In later jaren voldeden ook de boeren woningen in de Alpen voor de ontspanning van de hardwerkende Nederlander. Terwijl de familie hoger de bergen in getrokken waren, konden de vakantiegangers hun woning in het lagergelegen dal huren. Niet veel luxe, maar wel zeer authentiek. En, er komt geen corporatie aan te pas.

Van veel later datum zijn de luxe vakantie huizen en appartementen in zonnige gebieden. Uitgerust met alles wat een mens nodig heeft om goed uit te rusten van een aantal maanden werk. (tussen ski-vakantie en de zomer) Soms zo luxe uitgevoerd, dat het beter is dan wij thuis gewend zijn. Dat wordt dan weer een jaar verbouwen, kopen en shoppen om alles weer op niveau van de vakantiewoning te krijgen.

Thuis gekomen kunnen we alles nog eens goed vergelijken met de foto’s die wij zelf genomen hebben met onze laatste digitale spiegelreflexcamera, de home (vakantie) video’s en onze eigen herinnering.

WijkAdvies wenst je dan ook een ontspannende, inspirerende vakantie!

Intussen werken we achter de schermen aan onze EigenWIJze Buurtexpeditie. Laagdrempelig, simpel en doeltreffend. Voor mensen in complexen, wijken en buurten die op zoek zijn naar verandering/ verbetering van het complex, wijk of buurt. Geschikt voor groepen van 2 tot 100 mensen die mee willen praten en helpen om die verandering tot stand te brengen. Bottom-up! Wordt zeker vervolgd.

Vakantiegroet,
Baudouin Knaapen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s