0e8a2307973636794d497f4c1d4871e0.jpgBron: nl.pinterest.com

Er lijkt een nieuwe trend te ontstaan in de manier waarop wij op vakantie gaan. Vakantie in een volkswijk. Een van de goede voorbeelden is de Marollen in Brussel.

Sociale woningen
Vandaag zijn de Marollen een waar laboratorium voor de bouw van sociale woningen. Alle generaties zijn vertegenwoordigd in de wijk. In 1887 werd een fabriek in de Bloemistenstraat omgetoverd tot woningblok voor arbeiders. Voor de Eerste Wereldoorlog maakte architect Hellemans zijn ‘Oude Blokken’ tussen de Hoogstraat en de Blaesstraat en tussen de Pieremansstraat en de Sistervatstraat. In de Blaesstraat ontstond in de jaren 30 de Spiegelwijk. Na de Tweede Wereldoorlog werden de ‘Nieuwe Blokken’ gebouwd, ten zuiden van de ‘Oude Blokken’ in de Menslievendheidstraat. De gebouwen aan de voet van het Justitiepaleis, in de Radijzenstraat en achter de kleine kerk van de Brigitinnen dateren van de jaren 60. (Bron: http://www.brussel.be)

Het is tegen deze omgeving dat er een televisie serie ontstond over het leven in een volkswijk. De serie, genaamd “Het leven zoals het is” is in België populair geweest in de afgelopen jaren. Drie huwelijksaanzoeken heeft hij gehad. “En ik ben de enige Franstalige die bekend is in Vlaanderen.” Phillipe Assean is één van de hoofdpersonen uit de docusoap van de Vlaamse omroep VRT, over de Brusselse wijk De Marollen.

Vlooienmarkt Marollen
In de volkswijk Marollen vindt u de grootste vlooienmarkt van Brussel. In de winkels in de omgeving vindt u tweedehands meubels en obscure bric-à-brac. Op doordeweekse dagen zijn er koopjes te halen, maar in het weekend is het aanbod aanmerkelijk groter.
Dag. van 8-13 uur. Vossenplein, metro Hallepoort. (Bron : ANWB)
Deze vlooienmarkt zorgt er voor dat de wijk weer is gaan leven. De horeca is er vanaf 5 uur ‘s-ochtends open en bezoekers lopen schouder aan schouder, zeven dagen in de week, langs de kraampjes.

Niet alleen in België maar ook Spanje koketteert met de volkswijk.
Uit een van de vakantiebrochures: Ontdek Sevilla per fiets! Peddel naar de Giralda, het Moorse Alcázar, de Plaza España en het park María Luisa. Kies op dag 2 een thematische route, bijvoorbeeld de tapastocht door de volkswijk Triana. Overnacht in een sfeervol hotel in de Joodse wijk, met panoramisch dakterras. Ideaal voor een weekend er tussen uit of als uitbreiding op één van onze reizen in Andalusië.
En in Portugal: Alfama is het historische hart van Lissabon. Volgens historici lag hier het Romeinse Lissabon en later de Arabische stad. Deze wijk heeft als enige wijk de aardbeving van 1755 overleefd. Sinds vroegere jaren is het een volkswijk van vissers en handelslieden.

Alfama is de oudste wijk van Lissabon, die tussen het kasteel van São Jorge en de Taag ligt. De naam ‘alfama’ komt van het Arabische al hamma, wat zoiets als ‘baden’ of ‘fonteinen’ betekent. De wijk is een bekende trekpleister voor toeristen, vooral door de vele oude gebouwen, fadobars en restaurants. Er zijn vele kronkelige straatjes en steegjes te vinden.

Tijdens de Moorse overheersing bestond Lissabon alleen uit Alfama, en woonden er vooral arme vissers (welke er nog steeds wonen). De grote aardbeving van Lissabon in 1755 heeft Alfama nauwelijks aangetast. Er zijn tegenwoordig vele kerken te vinden in Alfama, waaronder de kathedraal van Lissabon, de kerk Santa Engrácia en het klooster São Vicente de Fora. Verder ligt het kasteel van São Jorge op een heuvel bij Alfama, en vanaf daar is er een mooi uitzicht op de huisjes. (Bron: Wikipedia)

Volkswijken worden dan ook als authentiek gezien, pittoresk en eerlijk. Een echte volkswijk herken je aan de lage schuttingen, waar buren met elkaar hun verhalen delen. Samen op de bank met een krat bier. Hier vindt het echte leven zijn weg. Maar ook de wijken met de sociale cohesie. Af en toe eens een partijtje klop om een en ander weer recht te zetten, duidelijke communicatie en een front tegen de buitenwereld.

Nu als probleemwijken gezien, maar wellicht ook in Nederland de toeristische attractie van de toekomst?

Baudouin Knaapen

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s