reisverzekering-jongeren.jpg

Op vakantie valt mij op dat er in de vakantieparken en op de campings zelden of nooit hangjongeren te vinden zijn. Tijd voor een onderzoekje dus? Wat maakt vakantieparken en campings zo speciaal?

Natuurlijk heeft het te maken met de locaties die ik zelf uit kies. Er zullen best plaatsen zijn waar deze problemen er wel zijn. En zeker ook kiest de jeugd haar eigen stek. Terwijl wij onze vakantie een heel ander karakter geven.

Toch hebben vakantieparken en campings vaak iets wat de gewone woonwijk niet heeft, namelijk een infrastructuur voor jongeren. Hiermee wil ik niet alle woonwijken diskwalificeren. In mijn werk kom ik echter maar al te vaak woonwijken tegen waar de gemiddelde jongere niets te doen heeft. Gelukkig worden wij tegenwoordig overspoeld met computers en spelapparaten, waardoor de jongeren niet meer naar buiten hoeven. Daarnaast vinden de jongeren elkaar best wel op internet en haar sociale media.

De vakantie industrie doet veel moeite aan te sluiten bij de beleving van de gebruiker, de vakantieganger. Door middel van marktonderzoeken, panel interviews en andere mogelijkheden die de marketing ons biedt, zoekt de ondernemer naar een eigen plek onder de vakantiezon. Jongeren maken daar een behoorlijk deel van het kooppubliek uit. Niet alleen direct, maar ook beïnvloeden zij de keuzen die de ouders maken.

Voor de vakantie kan je steeds weer een locatie zoeken die past bij de levensfase van jouw gezin, jouw manier van leven. Voor de woonomgeving is dat anders. Natuurlijk kan je elke vijf jaar verhuizen naar een nieuwe omgeving die beter past. Van klein naar groter, naar groot, naar kleiner, naar klein. Dit vraagt wel een grote hoeveelheid zelfredzaamheid, mogelijkheden en middelen.

Wat kunnen wij daarom leren van de vakantieparken en campings.
Allereerst is er segmentering. Ik weet niet of wij hier zoveel aan hebben, maar mensen kiezen zelf waar zij heen gaan en hoe zij dat willen beleven. De een op een rustig park in de Camargue en de ander in een disco in Loret de Mar.
Segmentering ook op de locatie zelf. Kijk maar eens hoe op een grotere camping de spel- en recreatiefaciliteiten zijn ondergebracht. Voor ieder wat wils, zonder dat je last van elkaar hebt.
Duidelijke regels. Bij het inchecken als gast worden de regels direct duidelijk gemaakt. Bij overtreden wordt ook direct opgetreden. Eventueel wordt de vakantie-overlastgever gewoon naar huis gestuurd. Terug naar de eigen (corporatie?) woning.
Toezicht is er niet alleen op de kleintjes. In een vakantie wil je zeker niet dat de ouders steeds de zorg voor de kinderen op zich moeten nemen. Dat doen zij immers het hele jaar al. Dus spelbegeleiding etc. is een service. Voor de jongeren is er ook toezicht en begeleiding, maar dan wel op een heel volwassen niveau. Aanspreken als het nodig is, controle op gedrag en eventueel begeleide activiteiten.

Wij leven op de camping en het vakantiepark dicht op elkaar. Verdraagzaamheid is daarom een belangrijke eigenschap. Vergelijk dit maar eens met de oude volkswijk, waar de lage hekjes tussen de tuinen weinig privacy bieden. Hier kom je elkaar tegen op de locaties waar het sanitair is, de winkel, andere collectieve ruimten.

Hoe vertalen wij deze uitgangspunten nu naar de realiteit van onze wijken. Hier zitten wij immers veel anoniemer in onze woning, is er beperkt toezicht, maakt ieder zijn eigen regels, is de keuze gemaakt op beschikbaarheid en betaalbaarheid.

Denk je mee?

Groet,

Baudouin

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s