Schermafbeelding 2017-04-12 om 16.28.52
Het klinkt als een recreatief uitje. WijkAdvies neemt regelmatig corporatiemedewerkers, gemeente bestuur en ambtenaren, bewoners of gebruikers mee op wijksafari. Een ontdekkingstocht door de wijk of buurt, waarbij wij laten zien wat wij zien. 
Twee voorbeelden: Wandeling door Liendert 033
Een wandeling voor bewoners en professionals (gemeenten en welzijn) door een wijk die als ‘zwak’ bekend staat. Voor onze groep hebben wij een mooie route uitgestippeld, waardoor de diversiteit van de wijk duidelijk zichtbaar wordt. 
Liendert is een wijk uit de jaren 60 van de vorige eeuw, gebouwd met veel ruimte voor wonen, verkeer en groen. Ook zijn er in de wijk nog een aantal voorzieningen, Drie winkel-strips, veel kantoor en werkruimten in de plint van flats etc. Laagbouw en (midden)hoogbouw wisselen elkaar af. 
Tijdens de wandeling laten wij zien wat de structuur van de wijk betekent voor de leefbaarheid. Natuurlijk kent ook Liendert goede en minder goede plekken. Wij laten alles zien en geven de deelnemers ruim de kans om zelf een oordeel te vormen. 
Ook Kanaleneiland is doel van een dergelijke wandeling. Nu met de afdeling vastgoed van een Corporatie uit een andere stad. Ook een van de grote steden van Nederland. Nu gaat het meer over het hergebruik van bedrijfs onroerend goed (BOG). Dus is Kanaleneiland een mooi voorbeeld. Niet alleen BOG maar ook maatschappelijk wordt hier hergebruikt. Daarnaast is creatief omgegaan met de gestapelde bouw. De moeite waard dus om te bekijken.
De deelnemers kijken ook in Kanaleneiland hun ogen uit. Er is veel discussie onderling. Dat is ook goed, anders moeten wij het allemaal vertellen, terwijl het hun wandeling is. De deskundigheid is goed verdeeld. Wij plannen de wandeling en de wandelaars zijn de deskundigen op het BOG en MOG.
Dit is anders als wij met een wethouder en ambtenaar door de wijk in Soest lopen. Hier laten wij meer zien van wat er mogelijk is. Hoe is de wijk ingedeeld, ruimtelijke verdeling, functie verdeling etc. Invloed van gebouwen en bewoners-gedrag. Kijken naar beïnvloeding en het effect van later tussen gebouwde faciliteiten. Open en gesloten winkels (etalages) de diepte van de winkel en het invloed van licht daarop. En natuurlijk het effect van dit alles op de leefbaarheid van de wijk.
De volgende wandeling gaan ‘feiten en cijfers’ het gevecht aan met de ‘stedebouwkundige indeling’, de opbouw van de populatie en gedragsbeïnvloeding door kleine ingrepen. Deze wijk heeft het beeld ook een zwakke wijk te zijn. De 112-meldingen zeggen anders, de misdaad meldingen ook, cijfers rond armoede geven een vertekend beeld door de informele economie. Natuurlijk willen wij niet ontkennen dat er armoede is, of criminaliteit, of drank en drugs gebruik.
Echter, achter cijfers zit vaak een ander ‘ verhaal’. Dat ‘verhaal’ vertelt de wijk je graag. En dat ondersteunen wij met veel plezier. 
Meer informatie over de mogelijkheden van een wandeling in of door je wijk? Stuur een berichtje naar info@wijkadvies.nl of What’s App onze Whatsapplijn: 06-13617801.
Baudouin Knaapen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s